An interior designer to the rescue!

Hang Le Hong and Robert Mainville dreamed of a well-thought-out and welcoming interior, but have no idea about design and are even helpless in a furniture or decoration store. They therefore called on a specialist who could create a turnkey universe for them.

Posted on March 29

Emmanuelle Mozayan-Verschaeve

Emmanuelle Mozayan-Verschaeve
special collaboration

“We bought the house in 2005 and I immediately gave birth to our first child. The decor dates from the 1990s construction, the floors were carpet, which was replaced by hardwood floors. Then we had our second child,” says Hang Le Hong.

More than ten years later, no other renovations had been carried out.


PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

Owners Hang Le Hong and Robert Mainville (left) enlisted designer Mélyssa Robert (right) to guide them through their renovation project.

Decoration is beyond me! We appreciate beautiful things, we are surrounded by beautiful houses in L’Île-des-Sœurs and we watch magazines or programs on this subject, but we don’t even have the spark to do anything.

Hang Le Hong, co-owner

“For me, it’s quite a mountain to enter a furniture store! continues this dynamic woman who, like her husband, Robert Mainville, works in the financial world.

The couple therefore decided to hire interior designer Mélyssa Robert to take care of the development of their property from A to Z in two phases: the ground floor and the first floor in 2019, then the basement.-sol two years later. The four members of the family and their two dogs went to live in a small apartment near the residence for the duration of the works of the first phase. Robert went daily to look at the construction site. “It wasn’t to oversee because Mélyssa had hired a contractor to take care of everything, but to make sure it was the right choice. †

We often hear about clashes when people are doing renovations, but we have never had any flat or difficult discussions, it was very good in every way because we really trusted the designer.

Robert Mainville, co-owner

Both wanted a modern, but timeless, chic atmosphere, but above all not stuffy to feel comfortable, then easy to maintain, especially now that a cat and mouse have been added to the family. For the rest, the designer had carte blanche.

Three special requests

  • White and light wood in the background create a calm atmosphere in the open space.  The layout and choice of furniture ensure comfort, also for the dogs in the house, as the protruding window covered with cushions is especially intended for them.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    White and light wood in the background create a calm atmosphere in the open space. The layout and choice of furniture ensure comfort, also for the dogs in the house, as the protruding window covered with cushions is especially intended for them.

  • Better planning and taller cabinets optimize space and storage.  The discreet marbled back wall and smooth fronts accentuate the sleek style.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    Better planning and taller cabinets optimize space and storage. The discreet marbled back wall and smooth fronts accentuate the sleek style.

  • A breakfast room has been set up as an extension of the sitting area of ​​the kitchen.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    A lunch room has been set up as an extension of the area lounge from the kitchen.

  • The designer organized a corner with two armchairs in the kitchen.  “Robert and I like to sit there for a cup of coffee in the morning or a glass of wine in the evening to take the time to celebrate the day.  This is my Starbucks corner,” said Hang Le Hong, landlady.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    The designer organized a corner with two armchairs in the kitchen. “Robert and I like to sit there for a cup of coffee in the morning or a glass of wine in the evening to take the time to celebrate the day. This is my Starbucks corner,” said Hang Le Hong, landlady.

  • The kitchen before work

    PHOTOGRAPH PROVIDED BY MÉLYSSA ROBERT, DESIGNER

    The kitchen before work

  • Thick shelves fixed in the niche connecting the dining area to the living room present decorative objects and add life.  This library replaces an old fireplace that could no longer be used.  Robust, the table and bench (Wazo) provide an authentic and warm touch.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    Thick shelves fixed in the niche connecting the dining area to the living room present decorative objects and add life. This library replaces an old fireplace that could no longer be used. Robust, the table and bench (Wazo) provide an authentic and warm touch.

  • In the living room, the neutral tones, the sober and soft lines of the sofa and armchair (JC Perreault) and the round table (Beige) will age without going out of style.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    In the living room, the neutral tones, the sober and soft lines of the sofa and armchair (JC Perreault) and the round table (Beige) will age without going out of style.

  • The furniture in the master bedroom has been retained, but the style has been updated with new decorative accessories, including bedding and window treatments.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    The furniture in the master bedroom has been retained, but the style has been updated with new decorative accessories, including bedding and window treatments.

1/8

Mélyssa Robert guided her customers without leaving anything to chance, from the redesign of the room to the planning of the soil for the house plants. They also had slightly more specific requests, such as making a corner lounge in the kitchen. The surface of the latter has more than doubled by making use of the space previously reserved for the dining room, which has been moved to the living room. “We completely removed the wall so that the whole ground floor benefits from the light coming in through the large patio doors, then we redecorated the kitchen to provide plenty of storage, counters, an island, a lunch area and a corner with two armchairs ”, explains the designer. Although open, this room is isolated from the other common areas as it is downstairs. The glossy white worktops and cupboards in the kitchen provide the contemporary effect and certain wood-style facades and the exotic wooden dining table bring the warm atmosphere.


PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

Natural light is ubiquitous in the communal areas thanks to the patio doors in the kitchen, but the latter’s privacy is preserved as it is downstairs and a low wall separates it from the dining room.

If the parents have little investment in the choices of the project, this is not the case for the children, Charlotte and Thomas. “We took the time to meet them, to see what their specific tastes and needs were. The young girl was particularly involved in all areas; she opted for the kitchen tap, for example,” emphasizes Mélyssa Robert.


PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

The girls’ bathroom has plenty of enclosed storage space under the sinks and above, on either side of the mirror. The herringbone backsplash adds a sophisticated note and the wood-finished walls connect with the rest of the house. Lamps integrated into the niches enhance the atmosphere in the dark.

Second original wish of the masters of the place: to furnish a bathroom for the girls and one for the boys. “We generally have the parents’ bathroom and then the children’s bathroom, but not here. Each room has two sinks, very small with the gents because the room is small. They have a shower and the women have a bath. We’ve done a different look for each, but there’s always a common thread running through the rest of the home’s decor.

  • In the basement, where there is a section (Element de base), perfect for teenagers to receive their friends, the large mirror perpendicular to the audio cabinet enlarges the space.  The marbled panel on which the television is mounted provides a balance between the different elements and occupies the partition.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    In the basement, where there is a section (Element de base), perfect for teenagers to receive their friends, the large mirror perpendicular to the audio cabinet enlarges the space. The marbled panel on which the television is mounted provides a balance between the different elements and occupies the partition.

  • Designer Mélyssa Robert placed Thomas's desk between storage cabinets connected by two shelves.  The whole is harmoniously integrated in the basement.

    PHOTOGRAPH MARCO CAMPANOZZI, THE PRESS

    Designer Mélyssa Robert placed Thomas’s desk between storage cabinets connected by two shelves. The whole is harmoniously integrated in the basement.

1/2

The third big request was to create a perfect basement for teenagers. “We had to create a well-integrated play area for the son, a dance area with a mirror and another to play guitar. Everything is therefore provided for young people to have fun and organize karaoke or cinema evenings. “The sofa is comfortable and not very fragile. It’s perfect for the kids and it was important to us that they like it, that they are proud to invite their friends to our home,” their mother says.

“We had no idea what such renovations would cost and made adjustments based on Mélyssa’s improvement suggestions, but she has always respected our budget,” says Robert Mainville. For the 50and on the birthday of his sweetheart and tender, he called on the services of the Beige decoration boutique, which came to put the finishing touches on the designer’s layout with a few accessories, such as candles. “I know we can’t say well-being can be bought, but here we live it day by day thanks to the renovations that have been carried out. The work done is incredible, our house isn’t very big, but it’s like a dream for us now and it was really worth the investment,” Hang Le Hong added.

Leave a Comment